Skip to main content

Funderar du på vilken typ av garageport som passar dina behov? Det finns många olika aspekter att hålla koll på för att välja rätt. I den här artikeln tar vi upp fyra olika typer av garageportar och vad de kan användas för. Förhoppningsvis blir det till lite hjälp på vägen till ditt beslut.

Vikportar

Vikportar är designade med minst två, men oftast fler sektioner som viks i sidled. De är enkla att öppna och kräver inte stort utrymme utanför eller innanför vid öppning. De behöver dock ett litet utrymme vid öppning vilket är bra att vara medveten om i fall du har ett mycket trångt garage. 

Skjutportar

Skjutportar har en eller flera portblad som skjuts åt sidan genom skenor som portarna hänger på. Att portarna skjuts horisontellt betyder att det inte är en massa plats som behövs framför garaget när garageporten öppnas, det behövs dock lite plats i sidled längs garaget. Alltså behöver garaget vara relativt stort.

Slagportar

Slagportar är i princip som vanliga dörrar. De kräver därför en hel del utrymme utanför garaget och du behöver även skotta bort snö för att kunna öppna garaget. 

Takskjutportar

Takskjutportar har horisontella sektioner som skjuts upp mot taket och sedan in i lokalen där porten läggs längs taket. På detta vis tar de i princip inte upp någon plats alls. Dessa är oftast även automatiska, vilket är mycket praktiskt om du ofta kör in bilen i garaget.

Få proffshjälp med att välja garageportar

Det är inte en så dum idé att få professionell hjälp med att välja rätt garageportar. Då kan du få kunniga personer som sätter sig in i hur behoven ser ut och vad som passar din eller ditt företags vardag. Ett exempel på ett företag som erbjuder hjälp med att hitta rätt, samt att tillverka anpassade garageportar, är UNAPORTAR. De kan du få hjälp av så att du kan få precis rätt garageport.